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地鶏といえば薩摩と並んで会津も有名です。

会津地鶏は昔平家の落人がペットとして持ち込んだものが広まったと言われています。

会津地方に伝わる伝統行事、1570年代に伝承された会津に春を告げるお祭り「会津彼岸獅子」の飾り羽根には会津地鶏の尾羽が使われています。
このことから、会津地鶏は400年前からすでに生息していたとも言われています。

実はこの会津地鶏、昭和62年に会津地方で発見された時には絶滅寸前だったそうです。

会津地鶏を絶滅から救おうと、福島県養鶏試験場で原種を維持し増殖させて、今に至っています。

薩摩地鶏の産地である、鹿児島県の鹿児島大学で血液鑑定をした結果、薩摩地鶏と会津地鶏は全く別な品種であるいことが判明しています。

会津地鶏は日本国内で会津地方にのみ存在しています。

会津地鶏の産地である三島町では、今日、会津地鶏をできるだけ自然に近い環境で育てる為に、独自の飼育法や飼料にもこだわっています。

地鶏養鶏農家のみなさんのこうした努力のおかげで、私達は美味しい会津地鶏を食べることができるのです。


三島町産の会津地鶏は、飼育日数がもっとも美味しいとされる120日です。
ちなみに通常のブロイラーは約60日ですから、二倍の期間飼育されているわけです。

この120日という数字には理由があります。

鶏肉自体に含まれるイノシン酸とグルタミン酸。
この二つの成分はうま味の相乗効果を生むのですが、会津地鶏の場合この相乗効果により110~130日がもっとも美味しくなるとされています。

このことから120日の飼育となっているのです。

広い解放鶏舎でのびのびと育てられた地鶏は地鶏専用に開発された飼料と地元産の野菜を与えられています。

運動量が十分なので、肉が引き締まり、ブロイラーにはない、鶏本来の美味しさが引き出されるのです。

そうして育てられた地鶏の肉は素朴な味と適度な歯ごたえと脂ののりがあり、鶏独特の臭みもありません。

コク、うま味ともに最高で、他の地鶏には見られない美しい羽装を持つ
会津地鶏。

こんな貴重な鶏が絶滅の危機から救われたことは素晴らしいことだと思います。


ってことで会津地鶏のお手軽ものはこちら~♪(@^0^@)/焼き鳥お薦め!







JIDORI is a chicken of the pureblood of the local origin.
JIDORI is raised in several places in Japan.
The taste is known to be good though the meat is not soft.

The Aizu area in Fukushima Prefecture is famous as the home of JIDORI.

What Heike's fugitive brought Aizu JIDORI in as a pet in old times has spread.

The rectrix of AIZU JIDORI is used for the decoration shuttlecock of the traditional event and "AIZU HIGAN SHISHI" spread to the Aizu area.

AIZU HIGAN SHIISHI is a festival that signals spring transmitted in 1570's.

It is thought that this JIDORI had already been bred in this region 400 years ago.

To tell the truth, several JIDORI that was survived was discovered fortunately in 1987 though it was thought that this Aizu JIDORI had been exterminated.

An original seed is maintained in the Fukushima Prefecture poultry farming examination room to save Aizu JIDORI from extermination and it has proliferated.

The blood test was done in Kagoshima University in Kagoshima
Prefecture that was the home of Satsuma JIDORI.
As a result, Satsuma JIDORI and Aizu JIDORI were quite another kinds.

Aizu JIDORI exists only in the Aizu area in Japan.

To raise the Aizu ground chicken in a near environment as naturally as possible today, it sticks to an original breeding method and fodder in the Mishima-cho that is the home of Aizu JIDORI.

JIDORI chicken farmer's people can eat Aizu JIDORI of delicious of us as a result that makes an effort.

Aizu JIDORI from Mishima Cho is bred for 120 days.
By the way, a usual broiler is about the 60th.
Therefore, Aizu JIDORI is bred for the period twice the broiler.
There is a reason for these figures of 120 days.

The inosinic acid and the glutamic acid are included in chicken.
These two elements give birth to the synergy effect of the profit.
After it is born by this synergy effect, 110-130 day becomes the most delicious as for the meat of Aizu JIDORI.

From this to breeding of 120 days.

The fodder developed only for JIDORI and the vegetable of the former ground production are given to JIDORI raised in a wide liberating henhouse without any inhibitions.

An enough momentum tightens the meat of JIDORI.
And, chickening original that the broiler doesn't have delicious is drawn out.

The meat of JIDORI raised and has a simple taste and a moderate
texture and the resin.
There is a peculiar to the chicken not stinky there.

Aizu JIDORI has a beautiful shuttlecock in other JIDORI without.
The meat of Aizu JIDORI is delicious highest.

It is wonderful to have saved such a valuable chicken from the crisis of extermination.

Please eat Aizu JIDORI by all means when you visit Japan.
You will be able to become happy feelings.


The source of this article is here.
There is a photograph, too.


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